Aktualności z regionu

Ogólnopolska Promocja Krainy Historycznej Kujaw

0 komentarzy
Ogólnopolska promocja krainy

W sercu Polski, gdzie przeszłość splata się z teraźniejszością, rodzi się wyjątkowa inicjatywa mająca na celu odnowienie wizerunku i promocję jednej z najbardziej fascynujących krain historycznych naszego kraju – Kujaw. Kujawski Instytut Myśli Patriotycznej, z pasją i zaangażowaniem, prowadzi projekt, który ma za zadanie wskrzesić ducha wspólnoty, przywiązanie do korzeni i lokalnej kultury.

„Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw” nie jest tylko projektem – to misja, której celem jest zainspirowanie młodych, poszukujących swojej ścieżki, a także docenienie starszych pokoleń, które są filarami naszego społeczeństwa. Inicjatywa ta zmierza do ukazania bogactwa i różnorodności kultury kujawskiej, aby zbudować silniejsze, bardziej zintegrowane społeczeństwo, które z dumą będzie czerpać z własnej historii i tradycji.

Projekt zorientowany jest na promocję wartości, które łączą, budują tożsamość i pomagają w zrozumieniu, jak wyjątkowe jest nasze dziedzictwo. Dzięki tej inicjatywie, zarówno młodzi, jak i starsi odkryją atrakcyjność kultury Pomorza i Kujaw, ucząc się, jak lokalne wartości mogą wzbogacić nasze codzienne życie i wzmocnić poczucie przynależności do społeczności. Zapraszamy do odkrywania, doceniania i celebrowania bogactwa krainy Kujaw z nami. Przyłącz się do nas w tej niezwykłej podróży przez historię, kulturę i społeczność, dzięki której na nowo odkryjemy, co znaczy być Kujawiakiem.

Kluczowe segmenty projektu

W ramach projektu „Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw”, Kujawski Instytut Myśli Patriotycznej opracował dwa kluczowe segmenty działania, które razem mają na celu ponowne rozbudzenie zainteresowania i entuzjazmu wokół bogatej kultury i historii Kujaw.

Przez najbliższe lata w ramach stacjonarnych wydarzeń uczestnicy z miast w województwie kujawsko-pomorskim i w wybranych częściach kraju będą poznawać historię regionu. Każde z nich będzie poświęcone promowaniu wiedzy na temat kultury i dziedzictwa Kujaw w oparciu o prelekcje, konwersatoria i warsztaty prowadzone przez ekspertów i pasjonatów. Te interaktywne sesje mają na celu wzbudzenie głębszej świadomości i zrozumienia naszego dziedzictwa, wspierając jednocześnie wymianę wiedzy i idei pomiędzy różnymi pokoleniami.

Portal internetowy będzie wirtualnym centrum informacji, gdzie pasjonaci historii i kultury Kujaw będą mogli zagłębić się w tę tematykę i aktywnie uczestniczyć w jego budowaniu. Teksty zaproponowane przez czytelników będą miały szansę ukazać się obok publikacji przygotowanych przez redakcję portalu. Portal będzie regularnie aktualizowany, prezentując różnorodne materiały, takie jak artykuły, wywiady i inne wartościowe treści, które prowadzą nas przez fascynującą podróż odkrywania Kujaw.

Obie te inicjatywy tworzą wspólnie dynamiczną platformę, która ma na celu nie tylko promować Kujawy, ale również inspirować i angażować społeczność w aktywny sposób. Ich uzupełnieniem będzie kalendarz wydarzeń regionalnych – interaktywne źródło informacji o najważniejszych datach związanych z historią regionu. Podobnie jak w przypadku artykułów czytelnicy będą mieć możliwość zgłaszania swoich propozycji. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą odkryć, poznać oraz szerzyć bogactwo krainy Kujaw, do przyłączenia się do nas w tej ekscytującej podróży kulturowej.

Priorytety w realizacji projektu

Projekt „Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw” nie jest jedynie promocją regionalnej kultury i historii; to ambitne dążenie do zachowania i wzmacniania tożsamości lokalnej w obliczu współczesnych wyzwań. Fundacja Kujawski Instytut Myśli Patriotycznej z pełnym zaangażowaniem podchodzi do tej misji, stawiając sobie za cel również edukację i budowanie świadomości lokalnej.

Projekt odpowiada na negatywne zjawiska takie jak marginalizacja kultury Kujaw i zanik wartości regionalnych. Poprzez różnorodne działania, inicjatywa ma na celu przywrócenie kultury Kujaw na pierwszy plan, promując jej bogactwo i unikalność, oraz uczynienie jej źródłem inspiracji dla całego kraju.

W centrum projektu leży idea wzmacniania tożsamości patriotycznej, ukierunkowanej na kultywowanie wartości, które są fundamentem naszej wspólnoty i dziedzictwa. Organizacja dąży do stworzenia poczucia jedności i dumy z przynależności do krainy Kujaw, co jest kluczowe, aby odrodzić i zachować naszą unikalną tożsamość kulturową.

Wykorzystanie cyfrowych ścieżek promocji

Fundacja Kujawski Instytut Myśli Patriotycznej, mając świadomość znaczenia internetowych kanałów dotarcia rozszerza horyzonty projektu „Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw”, wprowadzając innowacyjne strategie promocji online.

Platformy takie jak Facebook, Instagram i Twitter stają się narzędziami, za pomocą których narracja o Kujawach przybiera współczesny wymiar. Wywiady, artykuły i infografiki, będą regularnie pojawiać się w mediach społecznościowych, prowadząc do bardziej dynamicznej i angażującej komunikacji ze społecznością lokalną.

Korzystanie z portali społecznościowych daje potencjał stworzenia miejsca, w którym społeczność może się spotkać, dyskutować i dzielić pasją do krainy Kujaw, jest esencją tej inicjatywy. Przestrzeń ta ma za zadanie promować aktywną wymianę myśli, pomysłów i informacji, stanowiąc żywotne źródło interakcji i zaangażowania.

Wszystkie działania online są ściśle powiązane z dedykowanym portalem internetowym projektu, tworząc spójną i wielowymiarową platformę promocyjną. Media społecznościowe i grupa na Facebooku posłużą jako dynamiczne rozszerzenie portalu, umożliwiając większe zaangażowanie i interakcję, a także kierowanie ruchu do głównego źródła informacji o projekcie. Razem, te zintegrowane inicjatywy cyfrowe tworzą ekosystem, który wzmacnia strategię promocyjną projektu, sprawiając, że kultura i dziedzictwo Kujaw są bardziej przystępne i atrakcyjne.

Różnorodność działań w ramach projektu

Fundacja Kujawski Instytut Myśli Patriotycznej z zapałem realizuje projekt, który rozświetli kulturę i historię Kujaw, prowadząc uczestników przez szereg innowacyjnych działań.

Centrum działań projektu stanowią konferencje, które odbędą się w różnych częściach regionu w latach 2023-2025. Konferencje będą miejscem wymiany wiedzy i inspiracji, gdzie prelegenci przedstawią kujawskie tradycje, historię, kuchnię i kulturę ludową, zwracając uwagę na istotny wpływ regionu na historię Rzeczypospolitej.

Z myślą o przyszłości, projekt ma na celu inspirować młodzież, wyposażając ją w wiedzę i narzędzia potrzebne do stania się ambasadorem kujawskiej kultury. W tym zakresie ważna jest również współpraca międzypokoleniowa. Organizowane wydarzenia będą stanowiły przestrzeń do wymiany doświadczeń między uczestnikami z różnych grup wiekowych.

Dostępność dla osób ze szczególnymi potrzebami

Projekt „Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw” z pełnym zaangażowaniem podchodzi do kwestii dostępności dla osób ze szczególnymi potrzebami, zapewniając, że wszystkie działania i inicjatywy są dostępne dla jak najszerszego grona odbiorców.

Starannie zaplanowane są udogodnienia, które mają na celu uczynienie przestrzeni wydarzeń przyjaznymi i dostępnymi dla wszystkich. Przemyślane rozwiązania, takie jak rampy dla wózków inwalidzkich, podjazdy i windy, będą stanowić standard, umożliwiając łatwy dostęp do miejsc, w których odbywają się wydarzenia projektu.

Każdy element projektu, od komunikacji po same wydarzenia, będzie realizowany z myślą o różnorodności potrzeb, aby każda osoba mogła w pełni uczestniczyć i korzystać z oferty projektu, niezależnie od swoich indywidualnych ograniczeń czy wyzwań.

Podsumowanie charakterystyki projektu

Odkrywając kulturę, historię i dziedzictwo Kujaw, projekt „Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw” przedstawia unikalne i innowacyjne podejście do promocji regionalnej tożsamości. Przy użyciu nowoczesnych narzędzi i technologii, takich jak dedykowany portal internetowy, projekt pragnie uwypuklić bogactwo i różnorodność regionu, zwracając uwagę na jego wyjątkowe atrakcje, historię i kulturę.

Strategia projektu jest wszechstronna, obejmując różne aspekty i działania, od wydarzeń edukacyjnych, takich jak warsztaty i prelekcje, po zaawansowane narzędzia online i promocję w mediach społecznościowych. Wszystko to, mając na uwadze dostępność i inkluzywność, zapewniając, że każdy, niezależnie od potrzeb czy możliwości, może w pełni uczestniczyć w oferowanych działaniach.

Zaangażowanie i pasja zespołu stojącego za projektem są widoczne w każdym jego aspekcie – od starannie planowanej strategii po różnorodne i bogate w treść działania. Projekt „Ogólnopolska promocja krainy historycznej Kujaw” jest przykładem, jak innowacyjne podejście, głębokie zaangażowanie i wszechstronna strategia mogą przyczynić się do promocji regionalnej tożsamości i dziedzictwa, otwierając nowe horyzonty i możliwości dla mieszkańców regionu i wszystkich, którzy pragną odkryć jego niepowtarzalny charakter i wartości.

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach rządowego programu rozwoju organizacji obywatelskich PROO na lata 2018-2030.

Tablica Informacyjna 2
Plansza Informacyjna

Informacja na stronie internetowej oraz profilach w internetowych serwisach społecznościowych powinna zawierać co najmniej: a. barwy Rzeczypospolitej Polskiej i wizerunek godła Rzeczypospolitej Polskiej – do pobrania na stronie www.niw.gov.pl, b. informację o finansowaniu lub dofinansowaniu zadania publicznego z budżetu państwa lub z państwowych funduszy celowych, c. rodzaj dotacji lub nazwę programu lub funduszu, d. nazwę zadania publicznego, e. wartość finansowania lub dofinansowania i całkowitą wartość zadania publicznego, f. krótki opis zadania publicznego

ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI